TelefilemTV2

Telemovie Rindu

Telemovie pendek Rindu sempena sambutan Maal Hijrah 2023/1445H pada Rabu, 19 Julai 2023, jam 9:00 malam di TV2.

Sinopsis Rindu

Kisah gadis cekal Ina yang menghadapi pelbagai cabaran dalam hidup. Meskipun sering tidak dihargai, dia gigih mencari rezeki dan berbakti kepada ibu bapanya. Ina bekerja sambilan sejak sekolah rendah dan berusaha mengejar impian pendidikannya. Walaupun dicemburui dan mengalami kesulitan di sekolah, semangat dan sokongan cikgu kesayangannya memberi keyakinan padanya. Ina berjaya melanjutkan pelajaran hingga ke universiti dan bekerja sebagai eksekutif.

Sebagai kekuatan keluarga, Ina menjadi penyokong utama dan tempat mengadu masalah ibu bapa. Masalah rumahtangga ibu bapa terus berterusan, dan Ina berkorban tenaga, masa, dan mental untuk menjaga kebajikan mereka. Meski mereka berhijrah ke rumah yang lebih besar, masalah keluarga terus menerpa, dan kesihatan ibu bapa semakin merosot. Ina tetap tabah, merahsiakan sakitnya, dan berbakti kepada ibu bapa dengan percaya bahawa kejayaan dunia dan akhirat adalah berkat doa mereka.

Walaupun kakak dan adik-adik Ina sudah berumahtangga, mereka melepaskan tangan hanya karena Ina belum berkahwin dan mempunyai pendapatan lebih. Tekanan semakin bertambah saat dia diminta menjaga ibu bapa ketika bertugas di luar negara.

Pelakon Rindu

Haeriyanto Hassan, Shyrim Husni, Lia Natalia, Adrianna Qasmia, Ezzaty Abdullah, Izzy Reef, Linda Hashim, Shazman Isaac, Anggun Cassandra, Laila Nasir.

Related Articles

Back to top button