Filem2020sAstro First

Filem Proksi (2021)

Sinopsis Proksi

Mengisahkan tentang penggodam elit Sam bersama rakannya, Aman yang telah melarikan diri ke Bangkok. Tanpa pengetahuan Sam, Aman menggodam ‘platform keselamatan data’ yang dikenali sebagai MYSOIL dan bekerjasama dengan Elle untuk menjual data tersebut kepada kumpulan penjenayah yang dikenali sebagai CARRIE di Bangkok. Dalam masa yang sama, Aman mencuri wang CARRIE. Seorang tentera upahan bernama Aqil cuba mengesan dan mendapatkan kembali wang tersebut. Sam pula telah ditangkap dan disoal siasat oleh dua penyiasat, Roy dan Remy. Sam berusaha mencari dalang sebenar di sebalik manipulasi data dan penyebaran “Berita Palsu” yang mampu membahayakan negara.

Sam, penggodam elit yang pernah disabitkan kesalahan, dihantar bekerja untuk ‘Cybersec Corporation’ di bawah pengawasan Elle. Rakannya Aman telah menggodam “platform keselamatan data” yang dikenali sebagai MYSOIL dan telah bersetuju untuk menjual data tersebut kepada kumpulan penjenayah yang dikenali sebagai CARRIE di Bangkok. Ketika Sam mengetahui bahawa Aman bersekongkol dengan Elle untuk menggodam dan mencuri wang Carrie, pergaduhan yang lebih berbahaya meletus di Bangkok. Seorang tentera upahan bernama Aqil cuba mengesannya untuk mendapatkan kembali wang yang dicuri.

Sam ditangkap dan diinterogasi oleh dua penyiasat, Roy dan Remy ketika dia kembali ke Malaysia. Secara sinis, Sam cuba memanipulasi beberapa peristiwa yang berlaku. Mengetahui Aqil mempunyai agenda tersendiri, Sam berusaha mencari dalang sebenar di sebalik manipulasi data dan penyebaran “Berita Palsu” yang mampu membahayakan negaranya.

Pelakon Proksi

Bront Palarae, Ashraf Sinclair, Remy Ishak, Sangeeta Krishnasamy, Susan Lankester, Rosyam Nor, Faizal Hussein, Siti Saleha, Adrianna Qasmia

Related Articles

Back to top button