Filem2010s

Filem Kron (2019)

Sinopsis Kron (2019)

Mengisahkan Profesor Daud seorang pengkaji sejarah di sebuah muzium di Kedah dan pembantunya Sham mahu melakukan pengembaraan menjejaki laluan Raja Siam untuk membawa bunga emas dan perak ke negaranya. Namun begitu, dia tidak mendapat kebenaran daripada pihak atasannya kerana khuatir dengan bahaya yang menimpa.

Bagaimanapun, kehadiran seorang ahli perniagaan bernama Melur Seri telah menguatkan lagi hasrat dan cita-cita Profesor Daud memandangkan segala kos pengembaraan akan ditanggung oleh Melur Seri. Manakala, Pian seorang pengarah televisyen paranomal yang telah mendapat tahu tentang pengembaraan tersebut menawarkan diri untuk merakam semua aktiviti secara percuma.

Pada mulanya, semua perjalanan berjalan lancar dan mereka telah menemui pemulaan laluan yang bersejarah itu. Namun, sebaik sahaja sampai di pertengahan jalan, pandangan mereka dikaburkan dan mereka telah masuk ke laluan yang salah, sehingga kesemuanya diganggu dan diburu oleh makhluk misteri iaitu KRON.

Kron mengisahkan Branto, Lanun yang ditakuti di zamannya telah mengesan laluan hulubalang siam untuk membawa pulang ‘Bunga Emas’ dari Kerajaan Kedah. Demi untuk menyelamatkan Bunga Emas tersebut ‘Bonda Iring’ telah menyeru semangat hutan untuk membantu mengalahkan Branto dan kuncunya. Namun dasar syaitan tidak kenal tuan dan kawan. Maka Bonda Iring terpaksa mengenakan sumpahan kepada Kron yang mana keturunannya sahaja yang akan dapat membebaskan Kron.

Pelakon Kron (2019)

Zahiril Adzim, Dayana Roza, Aman Graseka, Mamak Puteh, Ellie Suriati, Juhara, Cat Farish, Bohari Ibrahim, Ruminah Sidek, Ahmad Idham, Johara Ayob

Related Articles

Back to top button